UVODNE INFORMACIJE

U firmi MES d.o.o. poštujemo Vašu privatnost i posvećeni smo zaštiti Vaših ličnih podataka.

Ova Politika privatnosti (u daljnjem tekstu: Politika) definira načine prikupljanja ličnih podataka, svrhe za koje ih prikupljamo, sigurnosne mjere pomoću kojih ih zaštićujemo, osobe s kojima ih dijelimo te Vaša prava u vezi zaštite ličnih podataka.

Ova Politika vrijedi za:

• sve korisnike naše web stranice mes.ba (u daljnjem tekstu: web stranica),
• naručivanje i izvršavanje ugovora o pretplati za usluge koje nudi Kreator,
• prijave za naše vijesti s blog-a,
• prijave za naše obavijesti o novostima vezanih za naše ponude i organiziranje događaja,
• upite o našoj ponudi, putem telefona, e-maila, štampanih obrazaca ili online obrazaca,
• prijenose bilo kojih dokumenata objavljenih na našoj web stranici,
• korištenje platforma društvenih medija,
• korištenje bilo koje tehničke podrške ili usluge koju pruža Kreator na svojim web stranicama,
• korištenje našeg online sistema za naručivanje paketa koje nudimo.

PRIKUPLJANJE INFORMACIJA – način i razlog

Naša web stranica traži Vaše lične podatke samo ako želite koristite neku od naših usluga i samovoljno popunite forme na našem websajtu.

Posetite li websajt, naš web provider automatski bilježi podatke koju uključuju IP adresu Vašeg računara, vrstu pretraživača, ime domene, vrijeme posjete, adresu web stranice s koje ste došli te sve informacije o stranicama koje posetite na našoj web lokaciji o čemu ste bili obavešteni na svim stranicama websajta.

Ove podatke koristimo za statističke analize o korištenju naših stranica, s ciljem da poboljšamo kvalitet usluge.

Napomena: naš web provider ne bilježi vašu e-mail adresu ili bilo koje druge podatke, koji bi se mogli iskoristiti za Vašu ličnu identifikaciju. Možete se isključiti iz bilježenja ovih podataka ako ispravno podesite vaš web pretraživač – više o tome u nastavku.

Podaci koje skupljamo su sledeći:

 • Domen i IP adresa
 • Vrstu browser-a i operativnog sistema pomoću kojeg je pristupljeno našem sajtu
 • Vrijeme pristupa i dužinu posjete
 • Stranice koje posjećujete
 • Ukoliko ste llinkali naš portal sa nekog drugog sajta, adresu tog sajta
 • Ukoliko nam sami proslijedite informacije

U kojim slučajevima bilježimo vaše privatne podatke:

 • Postavljanje pitanja (Ime, email – na koji vam dostavljamo odgovor) – Kontakt podaci i pitanja se čuvaju i internoj bazi dokle god autor ne traži da se pitanje iz interne baze izbriše.
 • Prijava na bilten (newsletter), (email adresa).
 • Ostavljanje komentara (Ime/nickname, email adresa, ip adresa) – *Anonimizovan nickname od email adrese može biti dosatavljen usluzi Gravatar radi provjere da li istu uslugu korsitite. Ovde možete vidjete politiku privatnosti Gravatara. Nakon odobravanja komentara vaša slika profila je vidljiva javnosti. Komentari se čuvaju dok autor ne zatraži skidanje ili na naki način narušava politiku websajta.
 • Ostavljenje sadržaja (jpg, gif, png datoteka, ip adresa) – Ukoliko otpremate slike na websajt, trebalo bi da izbjegavate otpremanje slika koje sadrže lične podatke i podatke lokacije slike (EXIF GPS). Iz njih se mogu pročitati podaci lokacije gde je slika napravljena. Sadržaj se može čuvati trajno ili dok autor ne zatraži da dokument obrišemo.
 • Ostavljanje izjava (Ime, email, iskustvo) – Iskustva i podatke prilikom unosa istih beležimo interno na serveru i tu se čuvaju u bazi dok se ne zatraži brisanje. Takođe na serveru hostinga kao backup će ostati maksimalno godinu dana. Prilikom objave Vaših iskustava i izjava na websajtu ne kačimo Vaše lične informacije, ip adresu ili email adresu.

Politika kolačića

Korištenjem naše web stranice saglasni ste da možemo da sačuvamo kolačiće i IP adrese i da im pristupimo, da koristimo druge metode za prikupljanje podataka o korištenju websajta i poboljšamo vaše iskustvo na mreži. Usljed nedavnih promjena u zakonu, sve web stranice koje su aktivne širom određenih djelova Evropske unije moraju da dobiju pristanak za korištenje ili čuvanje kolačića (ili sličnih tehnologija) na vašim računarima ili mobilnim uređajima. Ova politika kolačića pruža vam jasne i relevantne informacije o kolačićima koje koristimo i o razlozima za njihovo korištenje.

Molimo vas da nam se obratite za dodatne informacije o ovoj politici ili ako vam je neophodan detaljan spisak svih kolačića koje koristi naša web stranica na info@mes.ba .

Vaš pristanak

Time što nastavljate da koristite naš websajt slažete se sa tim da možemo da postavimo kolačiće na vaš računar kako bismo analizirali način na koji koristite naš websajt. Molimo vas da pažljivo pročitate ovu politiku kolačića kako biste saznali detaljne informacije o podacima koje prikupljamo kada koristite ovaj sajt. Ukoliko ne želite da prihvatite kolačiće u pogledu vašeg korištenja ovog websajta, morate da prestanete da ga koristite.

Kako nas kontaktirati

U svakom trenutku možete zahtjevati da se odjavite sa naših listi ili da vam pošaljemo koje vaše podatke imamo u bazi. Također, možete zahtjevati brisanje tih podataka slanjem zahteva na info@mes.ba, sa naslovom GDPR.

Također, možete nam se obratiti i putem telefona: +387 (0)32 441 551.

Politika privatnosti